Nyheter 20 mars 2015

Adaptiva kunskapstester vinnare i Wistrand Startup Star

Utbildningsentreprenörer bakom årets bästa affärsidé

Under torsdagskvällen avgjordes för fjärde gången Wistrand Startup Star, en affärsidétävling för bolag i tidigt skede. Juryn utsåg EdQu, med sitt kunskapshöjande verktyg för skolelever, till årets vinnare. Vinsten innebär bland annat att EdQu kan se fram emot fri juridisk rådgivning från Wistrand och 50 000 kronor från SEB.

Resultaten från den senaste PISA-mätningen visar att svenska elever halkat efter kunskapsmässigt. Det vill teamet bakom EdQu ändra på och har därför utvecklat ”världens bästa verktyg för kunskapsmätning”. Med hjälp av adaptiva digitala tester kan eleverna testa sina kunskaper samtidigt som läraren löpande kan följa utvecklingen och se vilka områden och elever som behöver extra fokus. Inte minst kan rektorer och principaler genom kontinuerlig kunskapsmätning styra resurser dit de bäst behövs vid var tid.

Teamet bakom den vinnande affärsidén har en imponerande bakgrund. Bland de sex personerna finns bland annat flera civilingenjörer med erfarenhet från exempelvis Spotify, McKinsey & Co och – givetvis – skolans värld.

– Sedan vi lanserade den första versionen av EdQu i januari har vi haft en kraftig tillväxt av användare: Lärare, rektorer och skolledare som alla sparar tid och får insikter om hur de kan hjälpa eleverna utvecklas med vår tjänst. Vi tycker det är väldigt kul att också Wistrand ser potentialen i EdQu, säger teamet.

Entreprenörskap som gör skillnad
EdQu övertygade stort på juryn, som hade den svåra uppgiften att välja ut en vinnare bland alla de innovativa bidragen. Motiveringen löd:

”Ett dedikerat team med mycket relevant bakgrund som utvecklat en tjänst som fyller ett högaktuellt behov. Engagemanget hos företrädarna inspirerar lika mycket som deras ambition att lösa en av Sveriges för närvarande största utmaningar. Årets Wistrand Startup Stars är sanna entreprenörer med fokus på socialt och samhällsnyttigt entreprenörskap som gör skillnad.”

Prisutdelningen hölls på Wistrands kontor i Stockholm under torsdagskvällen. Ett hundratal entreprenörer och investerare minglade, fick se vinnarna koras och lyssnade till föreläsningar av bland annat Anders Lindqvist, grundare av early stage-funden The Springfield Project som investerar i tidiga unga svenska bolag.

Viktig mötesplats
Med Wistrand Startup Star vill Wistrand knyta samman entreprenörer med investerare och affärsjurister. Samtidigt får startups möjlighet att pitcha sina idéer inför en välrenommerad och meriterad jury.

– Tillväxtföretag är otroligt viktiga för det svenska näringslivet idag och kommer att ha en ökad betydelse framöver, inte minst i Stockholm som har blivit ett internationellt erkänt tekniknav med imponerande produktivitet. Wistrand har stor erfarenhet av att arbeta med tillväxtbolag och tävlingen har fördjupat vårt engagemang på området, säger initiativtagaren till Wistrand Startup Star, Anna Forsebäck, advokat, Wistrand.

Intresset för att starta eget är stort. Enligt Tillväxtverkets Entreprenörsbarometer skulle var tredje person välja att starta företag framför att vara anställd. Särskilt positiva är unga mellan 18-30 år.

– Siffrorna visar att framtiden ser ljus ut för företagandet i landet. För oss är Wistrand Startup Star en del i vårt engagemang att lyfta de som är med och utvecklar morgondagens näringsliv. Att det underlättar att ha duktiga juridiska rådgivare med på resan kan tidigare års vinnare intyga, säger Magnus Forssman, partner, Wistrand tillika juryns ordförande.

För mer information:
Magnus Forssman, partner, Wistrand Advokatbyrå
E:
magnus.forssman@wistrand.se
T: +46 8 50 72 00 69

Kort om Wistrand Startup Star
Wistrand Startup Star är en affärsidétävling öppen för nystartade företag med tillväxtpotential. De främsta bidragen presenterar sin idé för en jury. Vinnarna erhåller juridisk rådgivning från Wistrand under ett års tid, uppgradering till aktiebolag från SEB inkl. 50 000 kr aktiekapital, en språngbräda från CONNECT, ett learning partnership från Hyper Island, samt VIP-biljetter till SSES event Startup Day.

Juryn består av Magnus Forssman (partner, Wistrand Advokatbyrå), Rikard Englund, (företagsmarknadschef, SEB) Jonas Hombert (medgrundare JayCut), Mona Cohen, (delägare i Stockholms affärsänglar) och Johan Siwers (ordförande, IAB och medgrundare Recapex).