Nyheter 7 januari 2016

Dags för nya stjärnor i Wistrand Startup Star

Nu inleds den femte upplagan av Wistrand Startup Star, affärsidétävlingen som sätter juridik på startupföretagens karta. Elena Perrone, advokat på Wistrand, är särskilt engagerad i tävlingen och nystartade bolag. Hennes budskap till alla som funderar på att delta är tydligt.

– Det är inte så mycket att tänka på, det är bara att söka. Eftersom det är en affärsidétävling behöver man inte ha kommit så långt. Det är själva idén som juryn premierar, säger Elena Perrone.

Avdramatisera första kontakten
Wistrand Startup Star syftar till att lyfta Wistrands engagemang för entreprenörer och nystartade bolag. Men viktigt är också att avdramatisera startupföretagens första kontakter med en advokatbyrå.

– Att skjuta juridiska frågor på framtiden av oro för att dra på sig kostnader är inte ovanligt. Men genom att visa oss mycket bland entreprenörer tror jag att fler vågar kontakta oss i ett tidigt skede. Där har vi gjort ett bra jobb med att tvätta bort känslan av att det är ett stort steg att anlita en advokat.

Vägleda rätt
Vinnaren av Wistrand Startup Star belönas med 50 timmar affärsjuridisk rådgivning. Hur tidigare vinnare valt att fördela timmarna varierar.

– Det är väldigt olika beroende på vilken bransch det gäller. Men något som ständigt återkommer är aktieägaravtal. Många är på väg att ta in kapital och där är det viktigt att vi tillsammans går igenom att allt fungerar.

Elena lyfter hur hon ser på rollen som rådgivare till just startups, som i vissa delar skiljer sig från mer etablerade företag.

– Många bolag är initialt väldigt ”tidiga på affären” och riskerar då att skriva på vad som helst. Där måste vi som rådgivare gå in med vår expertis och lyfta de viktiga legala frågorna. Men vi måste också ha förståelse för det kommersiella. Företaget vill ju träffa avtal och då är vår roll att vägleda så att det blir så bra som möjligt.

Affärsidén i fokus
Wistrand Startup Star fungerar som en viktig kontaktyta mellan inte minst yngre jurister och entreprenörer som ofta är i ungefär samma ålder. Tävlingen är öppen för alla företag som definierar sig som en startup, oavsett bransch.

– Ett tips till alla som deltar är att lägga lite extra tid på att presentera sin idé på ett tydligt sätt. Men viktigast av allt är att inte avstå för att man inte tycker sig ha kommit tillräckligt långt. Det är som sagt idén som premieras, avslutar Elena Perrone.

Om Wistrand Startup Star
Tävlingen är öppen för alla företag som definierar sig som en startup, oavsett bransch. Ansökningsperioden löper fram till den 26 februari 2016. Därefter väljer en erfaren jury ut fyra finalister som får chansen att presentera sin affärsidé för juryn. Vinnarna presenteras på ett mingel den 17 mars på Wistrands kontor i Stockholm.

Samarbetspartners i Wistrand Startup Star är SEB och Connect Öst. Mer om tävlingen och anmälan kan du läsa här.