Nyheter 10 februari 2015

Rutinerade vinnare i Wistrands casetävling

Wistrands casetävling har efter fem år blivit en uppskattad tradition på Göteborgs universitet. Victoria Kedner och Pierre Olsson, som medverkade redan i förra årets upplaga av casetävlingen, kammade i år hem segern och priset på 12 000 kr.

För fem år sedan arrangerades Wistrands casetävling vid Göteborgs universitet för första gången. Sedan dess har tävlingen blivit ett återkommande inslag i samband med arbetsmarknadsdagarna som arrangeras för juriststudenterna i februari.

Nio lag gjorde upp om segern i årets tävling. Tre av lagen tog sig till final där de fick presentera inför en jury bestående av fyra advokater från Wistrand. Årets vinnarlag bestod av Victoria Kedner och Pierre Olsson, som bägge är 22 år gamla och läser åttonde terminen på juristutbildningen. De deltog redan förra året i casetävlingen och tog sig då till final. Med ett års rutin i bagaget lyckades de nu kamma hem segern och det åtråvärda priset som består av en resa värd 12 000 kr.

– Det som är så roligt med just Wistrands casetävling är att den till stor del bygger på exempel från verkligheten. Oavsett om man vinner eller inte lär man sig därför otroligt mycket om att tillämpa juridiken på praktiska frågor, en chans man sällan får annars på juristutbildningen. Dessutom är det också fantastiskt roligt och man får lära känna många intressanta och trevliga människor, säger Victoria Kedner och Pierre Olsson.

Affärsmässiga överväganden avgörande
Årets case innefattade skriftlig och muntlig rådgivning till en fiktiv klient, där studenterna fick fördjupa sig inom ett flertal områden så som bland annat arbetsrätt och avtalsrätt.

– Jag tror och hoppas att de studenter som medverkade i Wistrands casetävling upplever att de har fördjupat sina juridiska kunskaper samtidigt som de har fått möjlighet att sätta sig in i ombudsrollen och öva sig i att argumentera för att tillvarata klientens intressen på bästa sätt. Både jag och juryn var väldigt imponerade av studenternas engagemang och kunskapsnivå säger Frida Toveby, biträdande jurist på Wistrand och projektledare för årets casetävling.

Juryn bedömde lagens bidrag utifrån juridisk korrekthet, affärsmässiga överväganden och språklig stringens. Juryns motivering löd;

”Vinnarna i Wistrands casetävling 2015 har på ett strukturerat och tydligt sätt presenterat sina råd såväl i skrift som muntligt. Råden innehöll för klienten relevanta rekommendationer om konkreta åtgärder mot bakgrund av en gedigen juridisk analys. Vinnarna har därigenom visat sig vara väl lämpade som juridiska ombud och har sannolikt lysande karriärer framför sig efter juristutbildningen.”

För mer information:
Frida Toveby, biträdande jurist och projektledare för Wistrands casetävling
E: frida.toveby@wistrand.se
T: +46 31 771 21 97

Wistrands casetävling vid Handelshögskolan i Göteborg – tidigare års vinnare
2014: Arvid Weimers och Victor Wodlén
2013: Filip Markhed och Daniel Lennartsson
2012: Jean Lo och Elli Tolonen
2011: Nils-Erik Jansson och Johan Norin