Nyheter 25 mars 2013

Trax – GPS tracker för barn och husdjur vinnare i årets Wistrand Startup Star

För andra året i rad arrangerades entreprenörstävlingen Wistrand Startup Star. Lyckliga vinnare blev teamet bakom Trax, en smidig och intelligent GPS tracker. Under ett års tid kan teamet se fram emot juridisk rådgivning från Wistrand och mentorskap från CONNECT. Prissumman på 50 000 kr skänks av SEB.

WTS – Wonder Technology Solutions AB – är ett svenskt, nystartat företag som tagit fram realtidstrackern Trax för husdjursägare och småbarnsföräldrar. Just nu har en förälder panik över ett borttappat barn i ett köpcenter, park, villaområde, el. dyl. Bara idag rapporteras 57 hundar och 104 katter bortsprungna till polisen i Sverige. De beskrivna fallen ovan är ändå bara toppen av isberget, då den dagliga och obefogade oron är långt mycket större och mer utbredd hos föräldrar och husdjursägare.

Med en tydlig affärsidé och väl avgränsad målgrupp presenterade teamet bakom produkten Trax det bidrag som kammade hem segern i den andra upplagan av Wistrand Startup Star. Grundarna av WTS är Mikael Karlsson, Tobias Stenberg och Fredrik Danelius.

– Vi är jätteglada för den här fina utmärkelsen. Det är en bekräftelse på att det inte bara är vi som är övertygade om att Trax är en kanonprodukt. Vi behöver en hel del juridisk hjälp framöver så detta pris kommer som en skänk från ovan. Att utveckla en produkt är kapitalintensivt och det finns många hål att fylla, så vinstpengarna från SEB kommer att bli väl investerade. Vi ser också fram emot all coachning vi kan få från CONNECT, säger vinnarna.

Vinnarteamet imponerade stort på juryn, som hade en svår uppgift att utse en vinnare bland de många välstrukturerade och innovativa bidragen.

Juryns motivering löd:
”Vinnaren har inom ett redan etablerat marknadssegment tagit fram en produkt som är banbrytande inom flera centrala områden. Planerna för marknadsföring, tillverkning och distribution är enkla och tydliga. Det dedikerade teamet bakom bidraget är väl sammansatt av personer med olika erfarenheter och profiler och verksamheten har alla förutsättningar för att vara starten på en ny svensk exportsuccé.”

Våga vara visionär
Prisutdelningen hölls på Wistrands kontor i Stockholm torsdagen den 21 mars. Ett 70-tal entreprenörer och investerare hade samlats för att se vinnarna koras och lyssna till kvällens talare, Camilla Ljunggren. Camilla påbörjade sin entreprenörsresa som sextonåring med produkten Pluring, en innovativ hängare som är Designtorgets mest sålda produkt genom tiderna. Hon menade att du som entreprenör ständigt blir ifrågasatt och att det är viktigt att lyssna på andra men att du inte får tappa bort din vision.

Viktigt kontaktskapande
Med Wistrand Startup Star vill Wistrand knyta samman entreprenörer med investerare och affärsjurister. Samtidigt får startups möjlighet att testa sina idéer inför en välrenommerad och meriterad jury.

– Tillväxtföretag spelar en otroligt viktig roll för näringslivet. Wistrand har stor erfarenhet av att arbeta med entreprenörer och vi vill med hjälp av tävlingen fördjupa vårt engagemang på området, säger Magnus Forssman, partner Wistrand tillika juryns ordförande.
Att entreprenörskap blir mer och mer attraktivt visar bland annat den Entreprenörsbarometer som Tillväxtverket nyligen publicerade. Enligt rapporten skulle var tredje person välja att starta företag framför att vara anställd.

– I dagsläget är en av tio företagare, och viljan att starta eget är störst bland unga mellan 18-30 år, så det ser ljust ut för framtiden. Särskilt som sambandet mellan entreprenörskap och ett lands välstånd är bevisat. Wistrand Startup Star är en del i vårt engagemang att hjälpa till att lyfta de som är med och bygger Sveriges framtid, fortsätter Magnus Forssman.

Kort om Wistrand Startup Star
Wistrand Startup Star är en affärsidétävling öppen för nystartade företag med tillväxtpotential. De främsta bidragen presenterar sin idé för en jury.  Vinnarna erhåller juridisk rådgivning från Wistrand under ett års tid, uppgradering till aktiebolag  från SEB inkl 50 000 kr aktiekapital, en skräddarsydd mentor från CONNECT samt biljetter till SSES events.

2013 års jury bestod av Magnus Forssman (partner, Wistrand), Rikard Englund, (företagsmarknadschef, SEB) Jonas Hombert (medgrundare JayCut), Mona Cohen, (rekryteringskonsult, Proffice och delägare i Stockholms Affärsänglar ) och Johan Siwers (ordförande, IAB och medgrundare Recapex).

Om WTS – Wonder Technology Solutions AB
WTS (anno 2012) ska förbättra livet för människor genom att erbjuda pålitliga produkter och tjänster som är roliga, intuitiva och har ett högt kundvärde. De utvecklar och säljer små, smarta och väldesignade personliga GPS trackers och tillhörande lösningar för en internationell marknad.

För mer information:
Magnus Forssman, partner, Wistrand Advokatbyrå
E-post: magnus.forssman@wistrand.se
Tel: +46 8 50 72 00 69