Nyheter 28 november 2014

Wistrand och Recycling delar ut Sveriges tyngsta miljöpris till Returpack och Pantamera

Närmare 200 gäster samlades på årets återvinningsgala, där branschens hjältar hyllades. Wistrand Advokatbyrå delade tillsammans med Recycling ut Årets Specialpris till Returpack – företaget bakom populära kampanjer som Pantamera.

En av årets absoluta höjdpunkter för återvinningsbranschen är den gala som arrangeras varje år sedan 2007 av tidningen Recycling & Miljöteknik. Under en helkväll samlas branschen för att hylla svenska miljöhjältar som ’genom lysande innovationer, investeringar, personliga insatser eller produktförbättringar gjort avtryck i såväl företagets eller kommunens ekonomi som miljö’.

Wistrand har varit med sedan starten och sponsrar Årets Specialpris – Sveriges tyngsta miljöpris där prispokalen utgörs av 48 kilo återvunnen järnvägsräls. Tove Andersson från Wistrand delade ut priset, som i år gick till Returpack, för deras innovativa kampanjer och insatser som lyckas öka medvetenheten om återvinning – både i Sverige och utomlands.

Juryns motivering lyder;
Årets specialpris tilldelas en aktör som under många, många år gjort stora insatser för att verka för ökad medvetenhet om vikten av återvinning. Med nya idéer och visioner agerar vinnaren på ett modernt sätt för att öka återvinningen. Med inspirerande och tankeväckande kampanjer har man lyckats höja medvetenheten bland befolkningen. Idag återvinns 92 procent av materialet. Under 30 år har svenska folket samlat in aluminiumburkar och därigenom bidragit till att 23 miljarder burkar har återvunnits. Kampanjer som Pantamera har gjort att återvinningen hela tiden ökar, och uppmärksammas långt utanför landets gränser. 2012 återvanns 958 miljoner burkar. Efter tre decennier i återvinningens tjänst förtjänar Returpack en rejäl hyllning.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen och det är också extra roligt att erhålla den under 2014, som är ett stort jubileumsår för oss. Utöver att pantsystemen för burk och PET firar 30 respektive 20 år så uppmärksammar vi också Pantamera som fyller tio år i år, säger Katarina Lundell, marknadschef Returpack.

I samband med Återvinningsgalan arrangerar även Wistrand seminariet Executive Forum, där aktuell lagstiftning på området varvas med berättelser från aktörer i branschen.

För mer information:
Tove Andersson, partner, Wistrand Advokatbyrå
E: tove.andersson@wistrand.se
T: +46 768 69 70 78

Om Återvinningsgalan och Årets Specialpris
Facktidskriften Recycling & Miljöteknik arrangerar Återvinningsgalan i samarbete med Återvinningsindustrierna och Avfall Sverige. Wistrand Advokatbyrå är sedan 2007 sponsor av vandringspriset ”Årets Specialpris”, Sveriges tyngsta miljöpris där prispokalen utgörs av 48 kilo återvunnen järnvägsräls. Tidigare år har priset tilldelats bland andra Göteborgs stad, för deras miljöprojekt ”Leva Livet” samt Stefan Jarl, för sin dokumentärfilm ”Underkastelsen”.